söndag 18 maj 2014

Hållbart liv

Jag fick en fråga:

"Kan du inte skriva och berätta mer om ert "ekologiska liv". Visst var ni med i någon undersökning om att leva med minsta möjliga koldioxidutsläpp? Hur gör ni? Vad undviker ni? Hur började ni?"

Projekten vi var med i har jag skrivit lite mer om här och här. Vi hade som jag skrivit tidigare bra siffror innan och det vi gjorde för att förbättra oss ytterligare var små justeringar som till exempel att äta mer säsongsanpassat, handla ännu mer ekologiskt, försöka snåla mer på varmvattnet och se om vi kunde minska energiförbrukningen lite till (genom att tex komma ihåg att frosta av frysen regelbundet).

I övrigt så bor vi i lägenhet (betydligt klimatsmartare än hus när det gäller uppvärmning), handlar ekologiskt så mycket det bara går (När det gäller frukt och grönsaker köper jag inte ekologiskt OM det finns utan DET som finns. Börjar få nästan lika mycket avsmak för tex besprutade vindruvor som jag har inför kött. Känner mig äcklad av det, jag vill ju inte äta gift!), vi äter vegetariskt (maten behöver bara ätas en gång), vi cyklar eller åker kollektivt (Vi har varken bil eller körkort, bil är inte ett alternativ för mig.), vi odlar allt mer av vår mat på kolonin (slipper både bekämpningsmedel och transporter), vi har valt miljömärkt el och när det gäller prylar, möbler, kläder handlar vi nästan bara second hand. Jag kan inte säga när vi började tänka på det här, för mig är det ett självklart sätt att leva.


Jag tänker också att det handlar mycket om att försöka leva hållbart på alla plan, om jag jobbar deltid och har mycket tid för nära och kära, mycket tid för det jag vill göra så känner jag kanske mindre behov av att tröstshoppa nya kläder eller annat jag inte behöver. Om jag lever ett liv som jag mår bra av, inte bara på helgen och några semesterveckor om året utan varje dag så kanske jag inte längtar efter att flyga till Thailand. Att vara snäll mot sig själv, unna sig tid att vara kreativ, träffa vänner, njuta av naturen, god mat eller vad det nu är man mår bra av, att leva så att man är nöjd med livet, det är hållbarhet för mig. Är man nöjd med sig själv och nöjd med livet så finns det ingen anledning att fly eller drömma sig bort och det är ju till stor del det konsumtion handlar om.

Nu vill jag bara vara tydlig med att jag inte menar att man kan välja att vara lycklig. Verkligen inte, den typen av uttalanden provocerar mig väldigt mycket. Mycket i livet kan vi ju inte påverka, men kanske lite mer än vad vi ibland tror. Det jag mest tänker på är när man jobbar för mycket, stressar för mycket, aldrig har tid att stanna upp och njuta av livet. Varför? Vad kan vara viktigare än just det?


För mig är det väldigt tydligt. Jag blir lycklig av att vara med Jonas och andra människor som betyder mycket för mig, ta det lugnt, äta gott, se knoppar slå ut och fjärilar fladdra. Det är det jag vill ägna mitt liv åt. Enkelt, självklart och väldigt ekologiskt.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du är så vis i dina tankar. Och det säger jag med stort allvar. Du inspirerar och jag känner att du slår an en ton som jag vill sjunga med i.

Solveig Lövendahl sa...

Oj vilken fin kommentar! Tack snälla!

Sandra i norr sa...

Vackert och klokt :-) Vi som bor i Lappland i ett litet samhälle har lite svårare att leva på det här härliga sättet. Ekologiskt kan ofta ha färdats väldigt långt, att odla lite går fint, men många saker kan inte växa här (här finns inga äpplen, päron, körsbär, vitsippor mm) men morötter, potatis, vinbär, rabarber går fint och tomater, örter mm i eget växthus går också bra :-) Vi har ofta långa avstånd till olika saker som kultur (vi har 12 mil enkel väg för att se på bio sedan vår brann ner för sisådär tre år sedan) Jag önskar att jag hade ork, tålamod och mer vilja att leva ett ännu mer miljövänligt och hållbart liv. Men när jag ska storhandla tar jag bilen, när jag ska lämna barn på skolan tar jag bilen vintertid och cyklar oftast sommartid. Ja mkt finns att förbättra! Tack för inspirationen och fortsätt njuta av ditt liv som jag är övertygad om att fler skulle må väldigt bra av. Färre skulle nog behöva vara sjukskrivna pga stress och press om vi levde ett liv lite mer likt ditt. Må så gott. Hälsningar från norr där jag hittade tre fina krokusar som slagit ut idag :-)

Sandra i norr sa...

Oj vad långt jag skrev! Å sen kom jag på nån sak till ändå... Jag handlar det mesta ekologiskt, jobbar deltid, handlar mkt på loppis och älskar min cykel, men som sagt finns mkt mer att göra. Jag inspireras av dig och hoppas du orkar fortsätta ett lika härligt liv även som förälder.

Kicki sa...

Sandra i Norr, jag blir lite nyfiken.. varifrån kommer du? :)
Jag är också från norr, Kiruna!

Solig:
Du verkar verkligen vara en superhärlig person! Med så mycket inspiration och glädje som du sprider.
Tack för allt fint du skriver!
kram

Fiff sa...

Du är bra på att sätta ord på det. Det är väldigt bra skrivet! Hoppas du inspirerar många. Själv känner jag mig ganska nära de tankar som du har. Det känns vettigt och naturligt för mig. Kram!

Titti sa...

Mycket bra och klokt skrivit.

Sandra i norr sa...

Kicki, Kiruna är nära oss... Det är ju där bion ligger ;-) Gällivare bor jag i.