tisdag 1 oktober 2013

Äppelfabriken

Det är full fart i Lövendahls mustfabrik i höst! Eller full fart och full fart, men ett par 90-liters cykelkärror har vi mustat och ett par till hoppas jag vi får gjort. Äpplen finns hur mycket som helst på vår lilla kolonilott, men lite tid får man ju investera.


Vi köpte en råsaftcentrifug med rejält matarrör förra året och det funkar bra tycker jag. Ganska trivsamt att jobba i äppelfabriken tillsammans, skölja i ett stort sköljbad, klyva äpplen, ner i maskinen, hälla av, skumma, pastörisera och tappa upp. Pastöriseringen är ny för i år för oss, förra året frös vi in allt. Men att frysa tar ju plats plus att det är mycket tråkigare att hälla den fina musten på fula plastflaskor. Pastörisering är inte svårt alls, man behöver en hushållstermometer bara, sen hettar man upp musten till 75 grader och håller den där i 15 min, sen tappa på flaskor direkt och låt dem svalna sakta, tex under en filt. Klart!


Provsmakning i mustfabriken. Vi har testat att musta de olika sorterna för sig, men godast blev nog att blanda, det är väldigt kraftig och frisk äppelsmak på den. Gott och uppiggande med ett glas till frukosten!

Vi är inga storätare av äpplen, men lite vill man ju gärna ha att kunna använda under året, i sallader tex tycker jag det är väldigt gott. Vi testar att förvara dem i tidningspapper på kolonin, får se hur det funkar. Får nog lägga över en filt när det blir riktigt kallt.


Fina är de!

8 kommentarer:

MinaMirakel sa...

Härligt!/Åsa

Anonym sa...

Vad fina bilder och härligt med äpplen!
Indiska A-mamman

Helga sa...

Häftigt! :)

Ulrika sa...

Åh, vad härligt med så mycket must!

Gunilla Green sa...

Jag blir riktigt avundsjuk! Äpplemust från egen odling är något av det lyxigaste man kan ha tänker jag. Jag får se till att köpa fler flaskor Äppelknyckarmust från Malmö så bli det nästan som från hemma!

Anonym sa...

Vi är på jakt efter en bra råsaftcentrifug, om du tycker att er funkar bra vill jag jättegärna veta vad den heter :)

I Dalby dräller det av äppelträd så vi har gjort mos på löpande band men det hade ju varit skojigt med must också!
Hälsaningar Kicki

Jo sa...

Vad bra att du beskrev det kort! :) Jag har ju råsaftscentrifug, äpplen och flaskor, det var bara det där med pastöriseringen jag inte var med på! :) Tack, tack, nu ska det mustas!

Solveig Lövendahl sa...

Tack fina ni! Ja det känns ganska lyxigt!

Kicki, den heter philips juicepress hr1861 och kostar en tusenlapp. Jag tycker att den funkar bra, har iofs inte så mycket att jämföra med. Nackdelen är att det går ganska mycket äpplen per liter must och att det blir ganska mycket skum på musten. Vi har hällt den i en saftsil efter mustningen. Vet inte om andra modeller är bättre på de här sakerna. Så lite bök och stök blir det ju, inget man gör verje morgon för ett glas juice direkt, men gör man mycket på en gång är det värt det tycker jag.