torsdag 31 mars 2011

Unisex eller inte?

Det här är inte ett typiskt solig-plagg, det är en present till en liten vän, sydd av mina mjukslitna gamla jeans. Jag är så kluven till att sy klänningar till barn. Vill helst kunna säga att allt jag syr är unisex, jag gör inte skillnad på flickor och pojkar. Men, jag tycker ju så mycket om klänningar, själv klär jag mig nästan alltid i klänning. Jag kan tycka att när man är stor nog att själv välja så visst får man välja klänning, oavsett kön. Men man borde inte tvinga in ett stackars litet barn i de stereotypa könsrollerna. Alla barn borde få vara fria att leka och springa utan att bli begränsade av trånga och obekväma kläder (Mardrömsexemplet hörde jag en dagistjej säga: "Jag kan inte springa idag, för jag har mina högklackade".)
Jag är övertygad om att jämställdhet är jätteviktigt och tror att vi blir påverkade av om vi som små kläs i grått och svart med tuffa tryck eller i gulliga, men opraktiska klänningar. Alla barn, alla människor borde ha rätt att få uttrycka alla sina sidor, vara gulliga, starka, snälla, tuffa, ledsna, vilda...

Men, det borde vi ju kunna göra även i klänning. I klänningar som är bekväma och lekvänliga. Klänning kan vara ett fint, praktiskt och skönt plagg. Den borde vara för alla. Nåt annat är ju rätt löjligt egentligen. Eller? Vad tycker ni?

24 kommentarer:

Titinea sa...

Jag håller helt med. Jag har också blivit kluven när jag sytt, och vill göra unisex till min tjej. Men vill ändå sy kjolar och klänningar, dock brukar jag göra dem mindre "tjejiga". Men jag tycker det är svårt. För mig så är det självklart att alla kön ska kunna ha alla kläder, men ändå är jag en del av ett samhälle som inte anser det och det gör mig kluven.

Erika sa...

Det som är lite intressant med klänning på pojkar är ju att det var ok förr, dvs småbarn var småbarn och inte småpojkar eller småflickor. På gamla foton ser man ju ofta små pojkar med klänningliknande kläder och långt hår. Så är det ju inte idag.

Men just klänningar till små flickor, de är ju så söta att man måste få ha dem trots att det inte är unisex. :)

ewa sa...

Jag tror att om ungen I klänningen är unisex i själen så kutar hon runt o skitar ner sig lika mycket som om hon hade lappade jeans. Vilda små grabbar bryr sig ju inte direkt om de har kostymbyxor på sig eller blåjeans om de vill slänga sig ner på golvet o krocka med bilar. Dagistösen i högklackat (hugaligen) hade ju lugnt kastat av sig skorna om hon hade velat springa. Tror jag asså.

Jessica sa...

Jag har också tänkt mycket på det där, speciellt när jag sytt klänningar till min pojkväns systerdotter. Själv bär jag nästan inget annat än klänning och tycker att de är väldigt roliga att sy. Men det skaver lite att jag nog inte skulle våga sy en klänning om det var en systerson det gällde.
Men precis som Erika säger så har ju klänningar (kolt?) tidigare använts av både tjejer och killar.
Mina bestyr-Theres bloggar ofta om att hennes två söner har klänning/strumpbyxor (som de verkar välja själva) och skriver bra om det här tycker jag: http://minabestyr.wordpress.com/2011/03/30/att-angra-sig/

TokTova sa...

Jag håller med dig helt och hållet. Mina barn (2 och 5 år) får välja de kläder som dom vill. Men nu när den ena börjar bli större så märker han ju tydligt i omgivningen vad som är ok för en kille och inte och det gör mig ledsen/arg/besviken/uppgiven osv. Så det enda jag kan göra är att "bombardera" honom med så mycket jämställdhet och (enligt mig) sunda värderingar jag kan och hoppas att det en dag är det som han väljer som sina värderingar.

Susanna sa...

Först måste jag säga - fin klänning! Som allt du syr ser den otroligt välsydd ut och superfin!

Här har jag en 2,5-årig liten tjej som just har upptäckt klänning. Såklart får hon ha klänning då. Och strumpbyxor. Men blå ska de vara för det är fint.

Visst är det bra med unisex men vad sjutton, vill de ha klänning så går de också att göra praktiska och ganska unisex!

Sonen har just fått ärva dotterns gamla nattlinnen och oj så söt han är när han tultar omkring i dessa långa klänningsliknande kläder! Så vill han ha klänning när han blir större så ska han få ha det.

Susanna sa...

och jag är ju föresten Strömming som sa det, jag har bara råkat förvirra mig med två googlekonton som jag inte kan hålla reda på!

Solveig Lövendahl sa...

Tack för era kloka kommentarer!

Klänningen på bilden är ju en väldigt "tjejig" variant, man kan ju istället göra som en utställd, förlängd trikåtröja i glada färger.

Ewa, man hoppas ju på små tjejer som kastar sina högklackade all världens väg och leker i leran. Problemet är väl att om de hela tiden får bekräftelse när de är lugna och söta så lär de sig att det är så de förväntas vara och "vill" snart vara så. Det beror såklart inte bara på kläderna, men jag är övertygad om att de har en viss betydelse.

mammagumman sa...

Heja Solig. Heja klänningar och heja jämställhet. Jag har alltid reagerat starkt emot att unisex skall innebära ett utsuddande av det som anses vara kvinnligt. Dels för att jag älskar rosa, klänningar, smycken och annat fint. Men framför allt för att jag undrar vad det är för jämlikhet när det som anses vara kvinnligt ska tas bort, gömmas ocn inte få finnas. Nej fram för rosa, klänningar och annat fint. Och om du vill kan du ju sy samma modell fast i byxa med hjärta fram och så kan några fina små pojkar få ha snygga hängslebyxor med hjärtan fram. Det är ett framsteg för jämlikheten i mina ögon. Jättefin klänning! Ha en fin helg. Kram Anna

Miiaoo sa...

Jag håller med mammagumman. Fram för valfriheten! Vill man ha rosa, puttinutt och klänningar så ska man få ha det för jag blir lika ledsen när jag ser en "pojkflicka" som inte har valt att kläs i "killkläder", dvs slitna jeans och en neutral tröja när hon mest av allt vill ha strumpebyxor och kjol/klänning. Man gör ju ett val åt sina barn när man väljer att handla bara på pojkavdelningen på tex H&M. Låt barnen bestämma en del tycker jag och styr färgvalen mot att kanske inte bara ha svart eller rosa.. Alla färger är bara färger brukar jag säga till barnen på jobbet. det finns inte killfärger och tjejfärger utan alla får ha precis det dom vill utan att klandras för det. Det samma gäller ju leksaker. Lek med det som är roligt och strunta in normer.. Klä dig i det som är fint och strunta i andras åsikter om saken.
Jag syr gärna klänningar, kjolar och annat snuttigt, typ brudslöjor att klä ut sig med men kombinerar detta med att sy piratgrejjer och andra traditionellt killiga saker.
Jag blev så oändligt glad när jag kände för några veckor sen att mitt tänk om valfrihet oavsett kön gjorde sig synligt då dottern köpte ett nytt målarblock för att ha med sig på dagis. Hon valde ett med Spindelmannen för att hon gillade ett block hon sett att en killkompis hade tidigare i veckan.
Mer valfrihet åt folket!
Tack för ordet!

Miiaoo sa...

Å, förlåt.. Jag glömde kommentera din underbart söta klänning! Den är urfin! Å det är så fint att hjärtat är i samma neutrala tyg som resten av klänningen. =o)

Nina/littleperky sa...

Jag har samma dilemma! Jag vill göra helt och hållet unisexkläder, men det är så roligt att sy kjolar och klänningar, och det är fint och bekvämt. Dessutom, så vill min dotter helst ha dansvänliga kjolar och klänningar, och även lillebror älskar att dansa i snurrkjol. Själv tycker jag att det är både märkligt och tråkigt att kjolar och klänningar så tydligt utmärks som flickplagg. Visst kan jag tillverka kjolar till fösäljning, men jag har inte riktigt lust om folk ändå bara köper till tjejer, då hela poängen med mina kläder är att de ska vara för alla barn! Det kanske skulle vara dags att designa en killkjol :-).

jejja79 sa...

Håller med, min yngste son ville ofta ha kjol, men blev oftast skrattad åt. och då kanske inte enbart av andra barn utan även andra föräldrar. Dåligt tycker jag. Men klänningar är ju så förbaskat roligt att sy, sen kan man ju göra dem både snygga, söta, bekväma och allt det där =)

Anonym sa...

Jag skulle bara vilja lägga till, att arbeta med genus handlar inte om att saker och ting ska vara könsneutralt, det handlar om valfrihet. Härliga och bra kommentarer! /Ulrica

Anonym sa...

det märks att du inte har några egna barn solveig. barnen är individer med eget tänk. hoppas du inte försöker tvinga dina barn till könsneutrala kläder när deras högsta önskan är en bakugan tröja eller tyllkjol. man kan inte styra barn i oändlighet, låt dom själva välja./ventil-maja

Solveig Lövendahl sa...

Ventil-maja, jag har jobbat med barn i flera år, har massor av barn omkring mig och känner många föräldrar som tänker som jag, så att jag inte har barn har inte med saken att göra.

Min önskan är precis det, att barnen själva ska få välja. Tyllkjol om de vill det, tuffa tröjor om de vill det. Jag tvingar ingen till något, vill tvärtom öppna för alla möjligheter istället för att tvinga in barnen i dagens snäva könsroller.

Jenny sa...

jag är helt med på unisex, färgglada och lekvänligakläder till alla barn! Min pojkar går i hemsydda alster och annars väldigt färgglatt i all sköns färger. Däremot kan jag inte klä dem i klänning, kan inte alls förklara varför om jag fick en flicka skulle jag det. Det tål att funderas över men så känns det. Klänningar som liknar små förkläden med byxor under skulle nog funka. Sen är det ju som du säger att de får välja själv. Min 5,5-åring gillar inte alls rosa längre och vägrar det och väjer bara ‘coola’ kläder. Och jag känner att det är upp till honom nu att klä sig som han tycker och som speglar hans personlighet. I alla fall mer och mer men han kan naturligtvis inte bestämma allt eftersom det skulle bli en börda. :)
Flickor som klär sig i klackat på dagis osv. är ju sorgligt kan man tycka eftersom de säkert påverkats att vad som visas på teve och bland kompisar och vuxna. Men de är nog samtidigt väldigt bestämda på det planet. Får jag en flicka och hon blir sådan får vi nog ha särskilda dagisregler; att man inte har med sig leksaker dit samt olekbara kläder. :)
Superimpad av din sömnad, det var väl det jag skulle skrivit egentligen! ;)

Mirrezz sa...

Min tjej har alltid varit VÄLDGIT tjejig och själv valt hägklackat och klänningar även om jag sagt att hon skall ta på sig ngt bekvämare,killen är VÄLDIGT killig och väljer tuffa kläder.
Detta är inget omgivningen påverkat dem med då jag varit hemmafru och hemma med dem sedan de föddes.
Så vissa är bara så av naturen... =)

Johanna sa...

Jag förstår inte riktigt dilemmat, varför ta ifrån tjejer klänningar som är både söta och sköna att ha på sig? Ge istället samma sak till grabbarna. Att plocka bort gör inte något mer jämlikt, då ska ju det flickiga bort men det grabbiga får vara kvar? Nä allt som är sött och skönt får finnas, men det ska finnas till för alla! Kram

Johanna sa...

Om jag får barn blir jag lite sugen på att döpa det till Kim eller något och aldrig berätta könet. När folk frågar, svara det är ett barn. Och klä det i det som är skönt och fint. Låta det leka med det den gillar. Men antar att det rätt fort sprids vilket kön det är... suck

Solveig Lövendahl sa...

Johanna, jag håller helt med dig om allt till alla och jag skulle också gärna svara att mitt barn är ett barn och att dess kön inte spelar någon roll.
Tyvärr möter jag många kunder som inte vågar köpa mina kläder till sina pojkar och då handlar det inte om klänningar utan bara skjortor eller jackor som är blommiga. Tror att mångas dilemma är "ska jag riskera att mitt barn blir retat för att det inte kläs enligt normerna eller ska jag ta på honom/henne det jag själv vill?". Självklart är det den som eventuellt retar som har problem, men jag kan ändå till viss del förstå att man inte vill ta risken.

Sen vill jag bara säga att jag tycker absolut inte att det är det "tjejiga" som ska bort. De kläder jag syr och som jag skulle klä mitt barn i uppfattar många som tjejkläder för att de är blommiga och färgglada. Jag skulle inte välja puffärm och rosetter till något barn, men heller inte "tuffa" tryck.

Anna sa...

Jag förstår verkligen din kluvenhet till detta. Du och jag skulle säkert säga att klänning kan vara ett unisexplagg precis som byxor, men samtidigt så vet vi ju att de flesta inte kommer hålla med. Jag tycker ändå att du kan sy klänningar! Personligen tycker jag inte att klänningar behöver vara ett begränsande plagg, snarare tvärtom! I kjol och klänning känner jag mig som mest fri och rörlig. Jag hoppas verkligen att fler pojkar och män ska få upptäcka den känslan, och vad är då bättre än att låta dem testa redan som barn, i en lekvänlig solig-klänning? :) Man förändrar ju som bekant inte saker genom att sitta och vänta, utan genom att sy klänningar till både flickor och pojkar (i det här fallet då). Heja dig!

[bebisblä] sa...

Jag håller med så många av er och blir så glad av att läsa inläggen. Jag tror också på valfrihet. Jämställdhet handlar, enligt mig, om att alla ska få många och lika möjligheter. Självklart måste det då vara ok med klänningar. Problemet ligger, som jag ser det, i att samhället har svårt att acceptera killar i kjol (förutom om det är kiltar, kaftaner eller dylikt) eftersom det nu för tiden räknas som ett "tjejplagg". Hittills har jag bara haft på mina barn unisexkläder (enligt vad jag anser är unisex) och valt unisexnamn. När de har rosa på sig tror många att de är flickor och när de har grönt på sig att de är pojkar. Skumt! Jag döljer inte deras kön men har (ännu)inte på dem klänningar eller kjolar. Min kluvenhet till dessa klädesplagg ligger i samhällets attityder. Jag skulle vilja erbjuda min son även klänningar och kjolar, men vill samtidigt inte att han ska bli illa bemött på förskolan av de äldre barnen. Jag har sytt flera "lekkjolar" till honom (snurr- och tyllkjol) och om han visar intresse och själv vill syr jag gladeligen fler kjolar till honom. Själv använder jag inte ofta klänningar och kjolar eftersom jag personligen tycker att det är opraktiskt, men på varma sommardagar har jag ibland på mig sarong. Till min man ska jag i sommar sy ett par saronger. Han har själv önskat detta eftersom det verkar skönt. Det kanske är ett steg i rätt riktning? Alla måste ju ha rätt att ha på sig precis vad de vill, oavsett kön, men pojkar behöver kanske fler manliga förebilder i kjol för att inse att de är en möjlighet?

Men när det gäller jämställdhet finns det långt viktigare saker än kläder att tala om.

Klänningen du har sytt är mycket söt. Även på en pojke!

Anonym sa...

ta bort dåmm där kläderna såmm är på bild här inne
alla såmm fins här inne
det ska bara vara tomt här inne
så här menar jag med det
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
0000000000000000000000000000000
medin lägg +alla
kläderna såmm fins här inne