söndag 24 januari 2016

Hejdå bebis!

Hej älskade lilla ettåring! Nu har jag haft den fantastiska lyckan att få vara mamma i ett helt år. Jag tänkte sammanfatta lite om hur det blev, visioner och idéer som ändrades och sånt som visade sig vara enklare eller svårare än vad vi trodde:

Amning: Det här var något jag verkligen inte var sugen på. Hörde bara om hur ont det gjorde, såriga bröstvårtor, ångest över för lite mjölk, problem med för mycket, osv.
Så här blev det: För oss har amningen inneburit absolut noll bekymmer från första stund till den sista. Superenkelt, mysigt, absolut inget ont. Överraskande för mig men så kan det visst också vara.

Tygblöjor: Eh... inte lika lyckat. Jag tycker det är rätt bökigt faktiskt. Hade jag vetat att det var mycket bättre för miljön hade jag nog bökat på för SÅ svårt är det ju inte, men så läser man att det beror på hur fulla maskiner man tvättar, hur mycket och vilket tvättmedel man använder, vad det är för material, osv och det känns liksom inte riktigt värt mödan om det är så marginellt bättre. Nu använder vi natys ekologiska engångsblöjor och jag inbillar mig att det kanske inte är s mycket sämre. Vad tänker ni, har jag fel? Ett ganska stort minus är att vi inte har egen tvättmaskin och att vissa i huset tycker det är så äckligt att det tvättas tygblöjor i maskinerna så att det tydligen någon gång har bestämts att man ska köra en tom maskin efter blöjtvätt. Vansinne tycker jag, det lär ju ta bort all miljövinst och blöjorna blir ju rena när de tvättas. Vill poängtera att jag absolut inte är emot tygblöjor, tror fortfarande att det är det bästa (om inte annat så för ekonomin och för att barnen ofta blir torra betydligt tidigare än med engångs) och är full av beundran inför de som orkar.

EC: Låter ju toppen men det har jag tyvärr aldrig fått till. Lykke var inte glad när jag höll henne över pottan i början och nu är det svårt att få henne att sitta still. Dessutom vill hon gärna bajsa ifred, alltså går iväg lite, vilket ju är fullt förståeligt. Tips emottages tacksamt. Hade ju varit väldigt skönt, inte minst för henne att slippa en och annan bajsblöja.

Samsovning: Hade jag absolut inte tänkt ägna mig åt. Det avråds det ju ifrån av säkerhetsskäl så aldrig i livet. Hade jag bestämt. Lykke bestämde annorlunda. Från dag ett vägrade hon sova någon annanstans än nära, nära. Alltså vägrade. Jag är glad för det nu. Finns nog inget mysigare än när hon ligger och snusar på min arm på natten (kvällar och dagar sover hon bra i egen säng nu).

Hemlagad mat: Känns väl som en självklarhet tänkte jag, gärna hemodlad och förstås ekologisk. Kanske nån burk ibland när det är praktiskt, men det får vara undantaget. Tänkte jag. Jag vet många vars barn vägrar hemlagat och bara vill ha burkmat. För att inte hamna där så har Lykke faktiskt aldrig fått nån burk. Jag vågar knappt skriva det för jag känner mig som en så oerhört jobbig, präktig, störig, ångestframkallande mamma när jag kommer med vår lilla mattermos, men jag förstår faktiskt inte riktigt. Det ÄR ju inte svårare att laga mat till sitt barn än till sig själv. HUR kan det ha blivit standard att ge sin bebis industrilagad burkmat? Inget ont om burkarna, de är säkert bra, nyttiga, noga kontrollerade osv, förstår bara inte hur det kan ha blivit så mycket norm så att man nästan duktighetsskäms över sin hemlagade mat. Konstigt.

Bil: Jag och Jonas har valt att leva utan bil och körkort. Ofta har jag fått höra att "vänta bara tills ni får barn, då kommer ni att känna att ni behöver den" (Nu hör jag "vänta bara tills ni får större barn som ska till olika aktiviteter..." Vet ni vad, de kanske får anpassa sig och välja sånt vi kan cykla eller åka kollektivt till. Inte helt orimligt tycker jag.). Än så länge är det tusen gånger enklare och roligare att åka buss eller tåg än bil. Bara köra på vagnen, sitta på tåget fullt fokuserad på barnet, leka, skoja, äta och prata med medresenärer istället för att försöka distrahera den lilla som absolut inte vill sitta fastspänd och ensam i en bil.

Ja, det var några kategorier, något jag glömt, nåt ni funderar på? Alltid kul med synpunkter.

9 kommentarer:

Annan sa...

Hej. Kul att läsa :)
Man får göra som man vill och förmår!
Ang. EC och tygblöjor. Vi har inte lyckats läsa signaler men sätter vår son på rutin på toasits eller potta och han bajsar faktiskt i princip alltid där. Det är en grymt positiv sak tycker jag för det är så himla mycket enklare. För att få mr J att sitta still så tycker jag toasitsen är överlägsen och medan man sitter där får man läsa böcker, leka med eltandborsten eller något annat kul - annars går det ju inte :)
Tygblöjor - det finns ju så många olika sorter och du skriver inte vad ni använt, så det är lite svårare att tipsa. Visst går det åt energi när man tvättar. Men att producera blöjor och ta hand om skräpet? Om man återanvänder blöjor till fler barn och dessutom säljer vidare så måste det väl ändå löna sig miljömässigt? Nu tycker jag inte att det är så himla krångligt, men det har jag förståelse för att det är när man inte har tvättmaskin tex. :)
(det där med att tvätta en tom maskin efter tygblöjor är ju helt sjukt måste jag säga?! Gäller det även då man tvättar barns kläder om det kommit kiss och bajs på?)

Tills sist så tipsar jag om grupper på facebook om du nu vill ha pepp till EC eller tygblöjor. Det finns där i mängd. Många kunniga som kan svara och tipsa om både EC och tygblöjeproblem. "blöjfri bebis - EC-toakommunikation-blöjfritt" resp. "Tygblöjor".
Tack och hej! :)

Tuvilda sa...

Åh vad roligt att läsa!

Jag vill också testa tygblöjor om vi får barn och har i så fall tänkt att köpa en tvättmaskin eftersom det är förberett för det i vårt badrum och vi har tvättstugan i ett hus på gården...

Vad smart att ni aldrig gett henne burkmat, då vet hon ju inte att den finns! :) Jag skulle nog också ge hemlagad mat så mkt som möjligt.

Jag undrar hur din och Jonas relation utvecklats sedan ni fick barn, det får du gärna skriva om ifall du vill... (det kanske är för privat.. i så fall: skriv inte!) :)

Kram!

Anonym sa...

Roligt att läsa om dina tankar!
Håller helt med dig om maten, även jag kände mig som den präktigaste morsan i världen med mina hemlagade och inte minst när min lille insisterade på att få äta själv med skeden. Så dumt egentligen att jag ska känna mig präktig för det men det gjorde jag. Nu struntar jag lite mer i vad andra tycker, känns skönt!
Bil behövs ju inte i Malmö, det hade mest varit dyrt och i vägen. Skönt att slippa och som du säger, tåget är så mycket smidigare med ett litet barn!

Anna sa...

Vad kul att läsa! Visst är det mycket man tänker att man ska göra, inte göra och bara måste orka med när man får barn. Sen står man där och orkar inte ens läsa in sig på alla oändliga typer av tygblöjor, tvättmedel, inlägg och blöjbyxor. Jag tänkte tygblöjor, samsovning, bärsjal(tänkte inte ens köpa vagn) och bara hemlagad mat när jag väntade mitt första barn. Vår 120-säng lämpade sig inte för någon samsovning, fastnade som sagt innan jag ens skaffat min första tygblöja, bärsjalen användes en del hemma men vägrades ganska snart, maten var nog det enda som faktiskt funkade som tänkt.
Nu har jag mitt tredje barn som har ungefär 50/50 tygblöjor och engångs, åkte i vagn första gången vid 4 månaders ålder, precis har börjat med mat och bara äter hemlagad plockmat men sover skönt nästan hela natten i sin egen säng(medan det bökas och vaknas natten lång om jag försöker lägga henne hos mig). Barn gör som de själva vill och föräldrar gör så gott de kan och så som de tycker funkar bäst. :)
Ska bli kul att följa fortsättningen sen, hur ni tänkt med förskola osv. :)

Anonym sa...

Det var en rolig läsning för visst kan man ha väldigt klara idéer om hur man tänker sig tillvaron och sen hoppsan, det blev visst på ett helt annat sätt.


Vi bodde också i hyreshus när E var liten och jag tvättade glatt alla hans blöjor i den gemensamma tvättstugan. Nu är de ju inte asgeggiga när man slänger in dem och rent blir det ju. Enda gången jag kan komma på att jag kör tomtvätt är om jag färgar något men det gjorde jag aldrig i vår gemensamma för det fick man inte. Och nu bor vi i hus och har egen maskin, jösses vad skönt.

Samsovning tror jag inte heller att jag tänkte på i förväg men det blev ju så ändå. Numer är det sällan han kommer in och slänger över sina jättefötter på en men ååååh vad mysigt det är :)

EC testade vi aldrig, amma höll vi på med i över två år och maten var ganska blandad. Det var en väldigt mysig tid men numer när jag går med min stora elvaåring och han ser tvååringar ligga på marken och gallskrika säger han själv "mamma, det är rätt skönt att jag blir äldre va" :)

Hälsningar från Dalby!//Kicki

Solveig Lövendahl sa...

Hej allihop! Tack så mycket för era kommentarer!

Annan, vi har en del olika tygblöjor. I början körde vi formsydda och skal och nu när hon är större tycker jag det är smidigast med AIO eller pocket. De få gånger vi använder tyg alltså. Blöjorna i sig tycker jag funkar bra, det är mer skölja, torka, tvätta som känns lite meckigt. Kan ju liksom inte tvätta varje dag och har begränsat med torkplats i lägenheten. Jag är med i båda grupperna du nämnde.

Tuvilda, jag tar det kort här. Tja, man har ju verkligen mindre tid för varandra och relationen nu, vilket ju är lite tråkigt. Jag och Jonas är väldigt dåliga på att smita iväg själva och göra romantiska saker (vi vill ju liksom vara med Lykke jämt) men bra på att uppmärksamma varandra och visa kärlek och uppskattning i vardagen vilket jag tror är viktigt. Nu delar vi ju dessutom något så fantastiskt stort vilket binder oss samman ännu mer än tidigare.

handelsevis, vi bor i Landskrona men bil behövs ju inte här heller. :)

Anna, visst är det så!

Kicki, han är rätt gullig din son! :)

Annan sa...

Hej igen.
Jag förstår helt. Jag tror att om vi hade haft bajsblöjor (inte EC:at) så hade jag nog tyckte tygblöjandet var mer jobbigt. Nu är det liksom bara en annan tvättmaskin. Men som sagt har man inte egen så måste det vara ett extra steg. Som sagt ni ska göra precis om ni känner blir bäst, och då blir det bra! Kul att läsa om hur ni gör och tänker och så!
Tack
Annan

Anonym sa...

Roligt att läsa! Vissa saker blir ju precis som man tänkt och vissa blir... inte riktigt som man tänkt. Skönt då att faktiskt kunna tänka om och inte lägga någon prestige i det beslutet. Det blir ju oftast bra ändå till slut.
//Petra

Anonym sa...

Bor man centralt med bra kommunikationer är det lätt att vara utan bil. Man kanske använder vagnen i vardagen lite längre än vad andra familjer gör om man inte har bil för större barn orkar ju inte promenera hur länge som helst... Bor man avsides i hus utan kommunikationer är det ju jättebra med bil. Ofta vill man kanske ha större yta om man skaffar flera barn, kanske inte egna rum, men förvaring. En stor lägenhet, som ligger i en storstad kan ju kosta ganska mycket... Jag älskar att ha bil! Roligt att göra utflykter! Mer tidseffektivt. Bil är ju en underbar pryl men sedan kan den ju vara miljövänlig vilket är en helt annan sak. EC och tygblöjor har vi inte testat. Vi blandade hemlagat och burkmat. När man reser tycker jag att burkmat är bra som reserv. Sedan kan man oftast beställa "barnmat" ute eller ge plockmat. Vi tyckte nog mest att burkmaten inte var god. Men vissa rätter och fruktpuré var ganska goda. Hellre fruktpuré i burk än att jag kokade själv tyckte jag och samma med gröten. Smaken fick avgöra hos oss helt enkelt. Delar man tvättstuga kan jag nog fatta att man kan ha bacillskräck för andras tarmbakterier.