torsdag 20 januari 2011

Hur mycket får man härmas?

Det är jättehärligt med all inspiration man hittar i sybloggsvärlden, men det är också lite svårt tycker jag att veta hur mycket det är okej att härmas. Jag ville göra en bebis-"sko" och har inspirerats av Krimskrams fina tossor.
Valde en annan snörning för att det inte skulle bli för likt och hoppas att jag inte är allt för mycket härmapa. Tycker själv jag fick till ett ganska bra mönster och är sugen på att göra fler.
Nu är snön borta, i alla fall här i Skåne. Det är vår i luften och solen strålar, härligt tycker jag!
Och förresten tack för tävlingstipsen, jag lovar att det kommer en tävling snart och hoppas att ni alla ska bli nöjda.
Ha det fint i vårvädret!

19 kommentarer:

Krimskrams sa...

Underbara tossor med Soligtouch! Jag själv har inspirerats av Lilla Gryns fina tossor men har utgått från ett mönster i Ottobre.

Jag blir alltid glad när jag läser att någon fått inspiration från det jag syr :-)

Shamu sa...

De var veldig fine, og veldig deg! :-)

Carro/mysigtdesign sa...

Det där med att "härmas" är ju alltid en balansgång. Älskar Krimskrams tossor och liknande som jag sett bla hos Sygryn mfl. I ett nr av Ottobre visade de nyligen ett par liknande. Dina blev jättefina!

Solveig Lövendahl sa...

Härligt, tack Krimskrams och ni andra!

od Andulky sa...

Superfina!!!
Jag tycker nog att det är fritt fram, man kan ju alltid skriva var inspirationen kommer ifrån :-). Själv blir jag bara glad om jag har lyckats inspirera någon!!

Ealina (humnum) sa...

Jättefina!! Men så älskar jag ju alltid dina tygval ;)

Det är svårt det där med "härmas"-biten. Självklart får man ju inspiration från alla möjliga håll, det är väl lite det som är poängen med sybloggar? Om man ritat mönstret själv, så är det ju ens eget mönster. Men var går gränsen? Det är såå svårt. Om man säljer sina saker, får man då sälja de saker man sytt genom inspiration av andra bloggar? Nä, det är lurigt det där.

Självklart blir jag glad om någon finner inspiration hos mig och jag har inga problem med när någon säljer "inspirationsvaror" i liten skala. Så länge de inte är exakt lika.

JuMel sa...

Söta tossor! Det där med att inspireras av andra och göra liknande själv är iof en svår fråga. Själv skulle jag bara bli glad om jag inspirerade något till att sy något liknande men sedan är det ju alltid kul att man talar om av vem man inspirerats... Så härligt det låter med vår, jag lovar att det är full vinter här i norrland med massor av både snö och minusgrader!

ewa sa...

Jag tycker att man får "härmas" för det är ju DITT mönster du har sytt av. Köper man en grej av nån o sprättar isär för att "härmas" då äre stöld tycker jag. Alla kläddesigners "inspireras" (läs: härmas) ju hela tiden!!!

dajj sa...

De är jättefina! Superbra tygval!! =D

Jag tycker att man får härmas hur man vill så länge det är ett eget mönster. =) Däremot kan jag nog tycka att det hör till god ton att fråga ifall det är någonting som är väääldigt unikt för en särskild bloggare.

Fast just sådana här tossor behöver man inte oroa sig för tror jag... =) Fick se ett mönster i Allt om handarbete från 80-talet där det finns en liknande variant. Så just i det här fallet är det nog inte en enskild bloggare som har designat någonting unikt utan alla har gjort egna varianter. ;)

Hur som helst så är de URsnygga och jag har stora planer på att göra egna jag också!

MinaMirakel sa...

Läckra tossor/Åsa

Lilla Gryn sa...

Ja, det där är helt klart en balansgång. Jag tycker det känns sådär när det blir en total plankning.
Jag tycker nog att det är en självklarhet att sätta sin egen prägel på det man gör trots inspiration och att man ödmjukt talar om vart inspirationen kommer från. Annars åker man ju snålskjuts på någon annans kreativa slit.
Klart man ska kunna blogga utan att bli kopierad, men att inspirera är en annan sak.
Men visst är det svår att veta.
Jag tycker dina tossor är helt klart sina egna, det tyder på bra omdöme och balans, tycker jag.

Heimlaga sa...

Vårväder-nja. -16 och en dryg meter snö...

Solveig Lövendahl sa...

Tack snälla ni, vad fint ni skriver!

Jag håller med om att det är roligt när man kan inspirera någon. Varianter på min örngotts-topp dök ju ett tag upp lite varstans vilket var superroligt.

Ewa, nej att köpa, sprätta och kopiera skulle jag aldrig göra. Mönstret har jag ritat på fri hand, sytt och provat på en liten granne.

Dajj, nej det är sant. En bebis-sko kan ju liksom inte ha hur många former som helst.

JuMel och Heimlaga, det är visst ett långt land vi lever i...

Karinottilia sa...

Ju mer man ger, ju mer får man tillbaka!
Underbara tossor :)

Tesslan sa...

Dem var jättefina! Kika in i min blogg. Så blir du överraskad :-)

Luna D Sign sa...

Ja, din blogg är verkligen solig! Oj vad fin den är!
Ha en bra dag!
Kram Malin

RÄVENoRÄKAN sa...

Jag såg tossorna först hos Stream (http://madebystream.blogspot.com/search/label/Tossor), sen Lilla Gryn och Krimskrams och nu hos dig så nu börjar det nog vara lika allmängiltigt att sy tossor som dregglisar. Det roliga med att sy själv är ju att sätta sin egen prägel på plagget. Att vara helt unik är svårt.

Miiaoo sa...

Urfina! Och Soliga så det strålar om det. Inte är dom härmade så det syns, jag har sett samma som dom andra har skrivit om tidigare och dom är supersmarta men dina är egna. Sen är det ju svårt att göra alldeles eget för den typen av stadiga tossor måste ju liksom göras på ett visst sätt.. Å alla små fötter är rätt lika.. ;o))

Fröken Pyssel sa...

men åh så charmiga! jättesöta :-)