lördag 12 september 2009

Det här min fina, fina pappa (4,48 min in i programmet) och trädgården och huset som jag har växt upp i om någon är intresserad.

Och den här är jag döpt efter:


Solveig, solens väg, solens kraft istället för kärnkraft. Gissa vem som kom på det? :)

Hoppas ni får en underbar helg!

16 kommentarer:

Michael Karnerfors sa...

Gulligt.

Själv skulle jag nog aldrig få för mig att så hårt indoktirinera mina barn vad de skall tycka och tänka... i alla fall inte så pass att jag till och med döper dem efter min åsikt.

Nina sa...

Vad skoj, en pins med det där märket hittade jag alldeles nyligen när jag rensade i en av min mammas loppislådor :-).

Solveig Lövendahl sa...

Michael Karnerfors, jag tycker att det är rätt roligt. Just det med namnet ser jag mest som lite kul kuriosa som jag lätt hade kunnat bortse från om jag hade varit av en annan åsikt. Men visst har jag blivit påverkad av vad mina föräldrar tycker och tänker, det blir väl alla barn.

KRUMELEJ sa...

Hej!

Rolig kuriosa med ditt namn:). Tack för kommentaren på min blogg.

Maria sa...

hej Solveig!
Tycker att du verkar ha en pappa med mycket vettiga åsikter. Bra med människor som engagerar sig!
Så fin pappa, fint hus och fint namn. Minns mycket väl den där knappen som iallafall min syster bar. Jag var väl ca 8 år då och hon var 21 år och engagerad.

stora lilla j sa...

Åh vilken gullig pappa, nu blev jag riktigt avis! :) Och himla bra åsikter att "indoktrinera" sina barn med! Jag älskar det där märket, det har hängt med sen jag var miniliten, känns alltid så tryggt och varmt och kärleksfullt. Och helt oavsett så är ju Solveig ett väldigt fint namn, även om du tyckt att kärnkraft var guds gåva till mänskligheten ;)

Toril sa...

Underbart! Å tack det samma önskar dig en skön söndag.

Michael Karnerfors sa...

Så fort någon säger att det är bra att indoktrinera barn, då reser jag ragg.

En av de viktigaste sakerna som finns är fri åsiktsbildning. Tankefrihet. Att få tycka och tänka precis vad man vill utan att någon annan tar kontroll över detta.

Barn är extremt mottagliga för att formas. Därför att det man gör mot dem som barn hänger med för resten av livet. Och om det man indoktrinerat dem med sedan kolliderar med vad deras egna tankar och resonemang... då blir det kris.

Ett exempel på indoktrinering av en åsikt orsakade stor kris

Jag har två barn... det finns vissa saker jag måste lära dem: man slåss inte, man retas inte, man talar inte illa om människor, man stjäl inte. Detta är saker som är lag i vårt samhälle och som kommer att göra dem allvarligt socialt handikappade eller rent ut sagt utslagna om de inte följer dessa principer.

Men resten... där man kan ha olika åsikter... aldrig i livet jag skulle få för mig att försöka banka in i huvudet på barnen vad de skall tycka. Det är upp till dem att bestämma, inte för mig att tala om för dem. Mina barn är inte jag. De är egna, unika individer och måste få tänka själva.

Solveig Lövendahl sa...

Tack för era fina kommentarer!
Michael, roligt att du engagerar dig på min blogg. Jag håller helt med dig om att det är hemskt att indoktrinera barn. Samtidigt tycker jag du är lite naiv om du tror att du inte påverkar dina barn (påverka är inte lika med indoktrinera). Människor formas av världen omkring dem, av föräldrar, vänner, skola, reklam... Allt du gör eller väljer att inte göra med dina barn påverkar ju dem. Det känns i alla fall självklart för mig, eller vad tror du?

Jag har växt upp med mycket politiska diskussioner till exempel. Det har lärt mig att det finns många olika sätt att se på världen, att lyssna på andra och att respektera andras åsikter. Det är jag väldigt tacksam för.

Om det är det där med namnet du har hakat upp dig på så har mina föräldrar aldrig pratat om det. Jag frågade en gång vad de fick namnet ifrån och då berättade pappa hur han hade tänkt. Då var jag kanske 15, så innan dess visste jag inte ens om det.

Hello sa...

Vilken fin förklaring till ditt namn! Min man har släktforskat en del tidigare och då i en bok om släktforskning hittat att en kvinna nånstans i Norrland fick namnet Svea Vilfreda Neutralia - snacka om åsiktspåverkat namn. Lite bökigt att bli försvars- eller utrikesminister sen kanske, men precis i samma anda som du resonerar, så tänker jag att det kanske man inte vill heller då.

Jag blir ibland mer rädd för de föräldrar som tror att de kan lära sina barn enbart "sociala koder" och att de i övrigt inte "indoktrinerar" sina barn. Den oinsiktsfullheten kan jag ibland ana är mer "skadlig" för barn än föräldrar som har tydliga åsikter och står för dem. Det är klart att allt det jag gör som förälder påverkar hur mina barn ser på världen, vare sig det gäller att vara snäll mot alla på skolgården, rösta nej till kärnkraft, tro på Gud... You name it. Listan kan göras lång.

Nu har jag inte följt Michels länk om skadlighet här ovan. Den är säkert sann och relevant, men det betyder inte att den är den enda sanningen. Och den förändrar ändå inte det faktum att de val jag gör, det sätt jag resonerar, det sätt jag väljer att leva mitt liv på, påverkar mina barn. Men det är ju ett oerhört långt steg därifrån till indoktrinering!

Michael Karnerfors sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Michael Karnerfors sa...

Det är en milsvid skillnad på att som förälder säga "Så här tycker jag", och att säga "Så här skall du tycka".

Jag blir ibland mer rädd för de föräldrar som tror att de kan lära sina barn enbart "sociala koder" och att de i övrigt inte "indoktrinerar" sina barn. Den oinsiktsfullheten kan jag ibland ana är mer "skadlig" för barn än föräldrar som har tydliga åsikter och står för dem.

Varför?

Vad är det som är så skadligt med att säga "Jag har ingen åsikt i den frågan"?

Jag ser en mycket större fara med att ha åsikter för sakens skull hellre än att ha åsikter för att man har sakargument och rationella skäl för dem. Jag tycker det är ett mycket osunt förfarande att börja med att cementera åsikten och först efter detta försöka hitta sakargumenten.

Då får vi situationer som i USA där kreationisterna försöker trycka in skapelseberättelsen i skolplanen som vore den vetenskap bara för att de bestämt sig för att bibeln är sanning och sedan försöker uppfinna argument för det.

Kan man inte förklara för sina barn när de frågar "Varför tycker du så?" är det bättre att hålla tand för tunga och säga "Jag har ingen åsikt i frågan. Man måste inte tycka något om precis allt".

(Och svar i stilen "Så har jag alltid tyckt", "för jag tänker aldrig ändra mig" och/eller "för att någon annan tyckte så, så jag hängde på" är icke-svar i sammanhanget).

Anonym sa...

Vilken ära att få ett så genomtänkt och fint namn tycker jag. Jag skulle vara stolt om det låg så fina värderingar och omtanke bakom mitt namn. Det finns ju många sätt att sprida solkraft och bara genom något så enkelt som val av namn så tycker jag att din pappa lyckats bra ;-) Allt är ju ringar på vattnet. Sen håller jag med rent politiskt också så jag gillar dig och din pappa=)!

Solveig Lövendahl sa...

Michael igen, jag tror att det är väldigt få föräldrar som säger till sina barn "så här skall du tycka". Jag tror att du och jag tycker ungefär samma sak, naturligtvis tycker jag också att det är hemskt om någon försöker tvinga på sitt barn (eller någon annan) en åsikt. Naturligtvis tycker jag också att alla ska få tänka och tycka vad de vill. MEN, överallt i vårt samhälle finns det åsikter och folk som vill påverka oss. Politiker säger saker, reklamen säger saker. Jag förstår inte varför det skulle vara så hemskt att man just som förälder har åsikter.

Om en sverigedemokrat skulle säga till mitt barn att Sverige inte borde ta emot invandrare tex så skulle jag absolut svarat att det tycker jag att vi ska. Och förstås förklarat varför.

Du påverkar ju som jag skrev tidigare inte bara dina barn med vad du säger utan med allt du gör. Kanske har du valt att ge dina barn kött tex? Vad ger det för signaler? Att det är ok att döda eller låta döda bara för att själv få njuta. Detta tycker jag är en ganska hemsk indoktrinering. Jag tycker barn själva borde få bestämma om de vill äta kött eller inte när de vet vad kött är och hur köttindustrin ser ut. Detta var bara ett exempel för att tydligare visa vad jag (och Hello) menar med att våra handlingar kan uttrycka våra åsikter väl så starkt som våra ord.

Naturligtvis tycker inte jag heller att man ska ha åsikter utan att ha argument för dem, men det är väl inte riktigt det vi diskuterar? Om man har en grundad åsikt tycker jag att man måste få uttrycka den även som förälder. Vad lär man annars sina barn? Att det är farligt med åsikter och att man inte ska uttrycka dem fritt?

Hello sa...

Nä, nu måste jag lägga mig i igen ;)

Michael skrev:
[Det är en milsvid skillnad på att som förälder säga "Så här tycker jag", och att säga "Så här skall du tycka".]

Vad är det som får dig att tro att det bara är "Så här ska du tycka" som påverkar barn? Dina barn blir förmodligen ännu mer påverkade av "Så här tycker jag".

Jag kanske förstår dig fel, men jag tolkar dig som att "Så här tycker jag" är ok och "Så här ska du tycka" är indoktrinering. Jag tror fortfarande att ALLT jag gör påverkar mina barn. Du behöver inte tro att det är så, men det är det som i så fall skrämmer mig.

Eftersom jag tror att dina barn blir lika påverkade av dina val som jag märker att mina blir av mina val. Och det är det jag menar med [Den oinsiktsfullheten kan jag ibland ana är mer "skadlig" för barn än föräldrar som har tydliga åsikter och står för dem.]

Jag vet att mina barn påverkas av det jag gör/säger/tycker/väljer och därmed försöker jag göra/säga/tycka/välja sånt som jag tycker att barn ska få ta del av under sin uppväxt. I mitt arbete har jag mött många barn, vars föräldrar inte tänker så, och de barnen har det inte alltid så lätt med att få ihop det föräldrarna säger till dem, med det de ser att föräldrarna gör.

Och hur du får det till att medvetenheten om detta gör att jag har åsikter för sakens skull och att sakargument är nåt som saknas här, eller att det skulle få mig att agera som kreationisterna i USA, eller att jag skulle bemöta mina barns funderingar med nonsens-svar - det får stå för dig!

Lotta sa...

Din pappa var bra i det där inslaget! Jag tycker det var en himla fin historia bakom ditt namn. Det är ju roligt med namn som det finns en historia bakom, att någon tänkt till!