torsdag 12 februari 2009

Soliga pojkar


Då och då får jag höra att jag bara gör tjejkläder. Det tycker jag är tråkigt. Jag gör glada kläder i klara färger och jag tycker det är sorgligt om det bara är flickor som får ha glada kläder. Jag drömmer om att barn ska få vara barn, att det inte spelar någon roll vad de har mellan benen. Att man inte måste visa det genom att klä flickor på ett sätt och pojkar på ett sätt. Därför gör jag bara unisexkläder (utom en och annan klänning på beställning, som för min del gärna pojkarna får ha också). Jag anser alltså att alla mina skjortor och jackor är lika mycket för pojkar som för flickor.
Foto: Jonas Dahl

37 kommentarer:

Rikke sa...

Jeg er så enig med deg! Akkurat det samme tenker jeg når jeg syr. Om jeg en gang får barn så skal de kles i alle regnbuens farger uansett kjønn.

Ha en fin dag =)

Lilla Gryn sa...

Här är en till som håller med. Jag försöker också tänka att färger och modellerna är det som gör kläderna och då spelar det inte någon roll om man har snopp eller snippa.

Lite roligt måste jag tillägga att jag skriver detta inlägg just nu när jag för första gången har sytt en klänning till min stora tjej i ett knalligt rosa tyg. Men jag tänker även sy en pullover i samma tyg till lillebrorsan. Så det borde ju jämna ut sig... hihi...

Pumla sa...

Jag skulle kunna tänka mig klä min son i det mesta som jag sett i din blogg :)

Anonym sa...

Bra skrivet :)

Solveig Lövendahl sa...

Lilla gryn, jag har ingenting emot varken rosa eller klänningar. Önskar bara att det hade varit lite enklare att välja något annat än det normen bjuder. Alltså att alla alternativ ska vara öppna för alla.

Emma sa...

Jag håller med.. jag har sagt att om jag får en pojke i framtiden så det första jag ska köpa är en rosa body bara för att gå emot allas förväntningar =)

Barn ska vara barn och dem ska inte få stämplar på sig hur dem ska vara klädda..

med nål och tråd sa...

Heja unisex!

[sarah lucy carin] sa...

ja, du vet att jag håller med till 110%. och om du kommer upp med kameran idag kan du få en bild på mattis med de gula blommiga byxorna jag bytte till mig i somras.

fast just nu sover min lilla gulblommiga pojke.

heja! och kram!

Jes sa...

Så rätt så rätt, klart alla kan ha färgglada kläder oavser om det är blommor eller bilar på tyget. Det är bara inskränkta människor som tycker att du syr kläder för tjejer. Dina kläder är ju fantastiska!!!!!! Lika snygga på pojkar som flickor.

Doris_Assar sa...

Klart killarna också ska få ha fina kläder med färg! Håller helt med!! :-)

anna sa...

Bra skrivet!!

Naíma´s sa...

Håller med dig. Tycker inte heller det spelar nån roll. Har en son på 9 år vars favoritfärg är rosa:)
Tycker absolut dina kläder representerar unisex.
Själv syr jag lite mer flickligt men det blir lätt så när man har en dotter. Tycker det är extra kul när jag får en beställningar till små pojkar.
Mer färg och blommor åt pojkar.

fante sa...

Färgglatt på barn - det är snyggt :-) Här har nog sonen haft både rosa och rött för att väga upp lite, men det där med klänningar och kjolar på pojkar har jag tyvärr lite svårt med :-( Och det är jättetråkigt, för det finns så många fina klänningar.

Flugan: sa...

Jag håller helt med dig!
Fram för (färg)glada kläder till alla!

rino sa...

instämmer helt i det du skriver.
Min stora kille gillar roliga kläder med färg. Tyvärr händer det ibland nu när han börjat skolan att han kommer hem och berättar att "några stora barn sa att jag hade ful tröja".
Att köpa spindelmannentröjor åt honom skulle inte lösa några problem, men samtidigt känns det jobbigt att han ska behöva hantera sånt redan...

OttoPippi sa...

Bra skrivet!!!!

Jag fick ett förslag av en läsare på att jag "unde också göra pojkkläder". Vilket tips! Det var inte illa menat (och jag vet att jag just nu massproducerar klänningar) men lite kul ändå.... Och - kanske förutom klänningar då - kan ju pojkar ha allt man gör! Mer blommor åt pojkarna!!!

Anonym sa...

Men det har jag också fått höra vilket förvånade mig men säger väl mer om den läsaren då som inte kan tänka sig vissa färger på båda könen.
Heja du!!/Klockarbarn

Retro Elephant sa...

ABSOLUT! Man blir juh deprimerad av att kika in på killsortimentet i barnklädsbutiker. Mera färg till världen!

//Lina

Strömming sa...

Klart pojkar kan ha färgglada kläder. Vet att en mamma i min föräldragrupp var så less på pojkkläderna i butiken för de är så tråkiga. Hon ville ha färgglatt på in son! Så hon skulle sy själv! (Har bara en liten pojke i gruppen)

Camilla sa...

jag håler helt med....
tyvärr så ser utbudet i affärerna så ut att de kategoriserar dem i kön och ålder. därmed blir steriotyperna större och det går mot sitt yttersta.
jag har klasskompisar som gjorde undersökningen och upptäckte att pojkars kläder oftast var gula, blå och svarta med stora tryck och hjältar. flickor i gult rosa, lila och rött där det var söta mönster i och snälla tryck. vist var det ett och ett annat som bröt mönstret, men det är så få att de drunknar i mängden.
// camilla

Maria sa...

Ja, såklart får pojkar också vara soliga!!

kilje sa...

Håller verkligen med. Mer färg och glada mönster åt alla barn oavsett om dom är kille eller tjej!

florin sa...

Jag håller oxå med dig! Tycker det är jätte trist att man måste dela upp barnen på det viset. Som tur är finns det föräldrar som väljer färgglada kläder till sina pojkar oxå :-) Jag har tom sytt klänningar till två pojkar på beställning :-)

Skaparstigen sa...

Så fina barnen blev.
Jag instämmer också. Mina killar är så fina i färger, sen får man ta att folk tror att de är tjejer ibland, särskild den största som har långt hår. Han har just kommit hem från en tjejkompis där de lekt "snövit och ballerina", där han var Snövit i hennes prinsessklänning. Och så får hon vara spindelmannen när hon är här istället. Han "vet" vad som sägs är tjej och killigt, tyvärr, därför blir jag extra glad de gånger han inte bryr sig om det.

Kattching sa...

luvjackan uppe till vänster är ju helt underbar! det där tyget är så fint!

prylpinglan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
prylpinglan sa...

den där blommiga jackan var ju helt underbar!!! :)
å de där genus perspektivet håller jag helt med om. jag läser ju till lärare så... de är en rätt central faktor. tycker "normen" i alla butiker e så tråkig... blått å rosa... men de märks att de kommer mer unisex.. men de känns mest som butikerna försöker haka på nån variant av retro... de kallar allt för retro nu för tiden... bara de e orange eller brunt så kallas de retro fast de är nytt...
jag försöker få mina bonusbarn att välja själv, vi pratar ofta om att alla tycker olika och att de inte finns något rätt eller fel... man får tycka som man själv vill!

Junebacken sa...

Kan inte annat än hålla med.

Mannagryn sa...

Helt rätt har du! kläderna som du syr passar både lillar och tjejer. Här i våran familj är varken Noah eller pappa rädda för att använda rosa. Mer färg och mänster åt killarna säger jag.

Anonym sa...

kan väl tycka att det finns en fördel med den där könsuppdelningen... (döm mig nu inte på förhand)
de flesta barnkläder är för breda för min kille på 6 år som tydligen är tanig. men på flickavdelningen finns det kläder som oftast passar bara för att tjejer ska ha så tajta kläder som på mitt barn blir helt vanliga. särskilt jeans. så pojkavdelningen går helt bort, hehe.. ironiskt det där, men med tanke på att sk pojkkläder oftast är rätt fula så gör det verkligen inget. ;-)
men du gör verkligen väldigt fina kläder!

teresa sa...

Så rätt du tänker.

Anonym sa...

Ja du =) Allt är i betraktarens ögon!

J.La sa...

Jag har aldrig ens reflekterat över om det är "tjej/kill kläder". Jag har däremot länge drömt om en av dina fina blommiga jackor till min lilla kille. Dom är ju helt galet underbara! Tycker väldigt mycket om alla dina alster för den delen :)

Catarina sa...

Jag tycker dina kläder är både fina, glada o passar pojkar oxå :)

Christina sa...

Underbara jackor!! Verkligen coola! Du gör verkligen fina saker! Grattis!

Syster Blå sa...

Jag har själv fått samma kommentar och har nu svarat på det jag med. För min del så kanske det blir mest grejor till tjej, men det beror mestadels på att jag syr till min dotter. Men jag tycker inte att du var befogad denna kommentar som syr så pass unisex.Underbara grabbar du har dressat!

Busiga ungar sa...

Klart killar kan ha ljusa färger eller för den delen typiska tjejfärger. Min mellankille på 5 år fick en röd elefanttröja av mig lagom till julafton. Den har till på köpet helröda armar. Och han älskar den....så vem har sagt att bara tjejer kan ha vissa färger!!!
//Cecilia

Försökte lägga upp dig på min blogglista med det går inte...himla synd!!