tisdag 9 december 2014

Bajstankar

Det känns alltid lite "farligt" att berätta om hur man tänker leva framöver. Ingen vill ju stå där och känna sig misslyckad när det inte alls blev som man hade tänkt sig. Jag förstår att de flesta, som blivande föräldrar, har en massa tankar och intentioner som man sen inte orkar/kan/vill leva upp till. Men det sagt och med sinnet öppet för att vi får se vad som funkar helt enkelt så vill jag dela med mig av våra tankar kring blöjor. Vi vill prova att använda tygblöjor för att inte bidra onödigt mycket till de enorma sopberg som engångsblöjorna bygger. Det är ju inte helt okomplicerat med tygblöjor heller, deras miljöpåverkan beror ju bland annat på hur fulla maskiner man tvättar, vad man använder för tvättmedel, vad blöjan är sydd i för material, osv. Fleece, tex släpper ifrån sig plastpartiklar som inte är någon höjdare för miljön vid tvätt så det undviker vi.


Vi har köpt på oss en del begagnade blöjor (visar någon av varje här) och även några nya vikblöjor. Vikblöjorna och de formsydda används tillsammans med ullbyxa eller PUL-skal (till vänster) och sen har vi valt att testa några pocketblöjor och all-in-one (till höger). Känns smidigt att köpa begagnat och prova på lite olika och se vad som funkar bäst. Sen tror jag nog att vi kommer att använda engångsblöjor ibland när man ska iväg och det känns enklast. Känner mig rätt så öppen för att se hur vi tycker det funkar och prova oss fram. Använder man en tygblöja om dagen så har man ju sparat in 365 engångsblöjor per år och det är ju bättre än att inte göra det alls tänker jag.

Något annat vi vill prova är EC, Elimination Communication, som handlar om att lära sig tyda barnets signaler för när det behöver kissa och bajsa och då (och kanske även tex efter mat och sömn) hålla det över tex en potta, en gammal metod som fortfarande är det absolut vanligaste i många kulturer. Spännande tycker jag för det miljövänligaste är förstås att använda så lite blöjor som möjligt och kommer det kiss/bajs i pottan nån gång så har man sparat en blöja vilket ju aldrig är fel.

Vill gärna höra era tankar och erfarenheter kring EC och tygblöjor. Tar gärna emot åsikter från alla håll. Vet att många tycker det är äckligt att hantera tygblöjor och speciellt begagnade, själv tycker jag det är betydligt äckligare att stänga in barnets rumpa i plast och slänga mängder med engångsblöjor. Vad tycker ni?

För er som är intresserade och vill lära er mer så kan jag varmt rekommendera gruppen "Tygblöjor" på facebook där det finns mängder med eldsjälar som kan det mesta och snabbt svarar på alla tänkbara frågor kring ämnet.

19 kommentarer:

Anonym sa...

Elliot hade tygblöjor nästan hela perioden och vi testade verkligen ALLT. För att göra en lång tygblöjsresa lite kortare blev det till slut så att de som fungerade allra bäst var en slags pocket dipers från FuzziBunz. Jag kollade nu och märket finns fortfarande. Man la i inlägg och även där fanns massor att välja på. Det hette Micro-någonting vi använde mest, hampa blev stenhårt i tvätten och bomull sög inte upp lika bra.

Vanliga vikblöjor var också rätt okej men då måste man hitta nya ytterbyxor, de begagnade släppte igenom fukt.

Min mamma tyckte att det var asäckligt med tygblöjor och när vi reste körde vi alltid engångs, det blev lite för omständligt annars. På dagis sen hade han nog mest engångs också.

Jag tyckte inte att det var så fasligt omständligt ändå och på den tiden bodde vi i hyreshus utan egen tvättmaskin i lägenheten. Man lär sig att planera, gör av med enorma mängder bikarbonat och galltvål och de flesta tygblöjsbarn tenderar att bli blöjfria tidigare än andra. Inte Elliot dock, men han har ju kört den långsamma stilen på allt haha. Amningen höll i sig över två år och det där med egen säng tycker han fortfarande är rätt onödigt så för det mesta sover vi tre personer och ett större batteri gosedjur i stora sängen....;)

Klokt att testa begagnat! Jag har förresten hittat hans jättefina gamla bruna bärsjal. Den funkar bäst när de är lite äldre (nyfödda är så lätta att ha i trikå istället) så om du vill låna och testa den när eran fis är lite större så kan du hojta till.

Kram från Kicki i Dalby

Anonym sa...

Mina barn är födda -87, -89,-93,-96 och jag har använt tygblöjor till alla fyra. Vikblöjor med ullbyxor = inga problem. Visst...ibland blev det olyckor och tvätten var ju så lagom kul. Efter ett tag blev det helt naturligt att h tygblöjor OCH mina ungar blev torra mycket, mycket tidigare än alla i omgivningen. Det som är annorlunda är väl egentligen att det kan kännas lite fuktigt när babyn har kissat bara lite- ullen tar dock hand om både lukt och väta.
Kan bara rekommendera dig att köra hela vägen ut med tygblöjor- vi hade inte ens med oss vanliga på partaj m.m.

josefine sa...

Ni låter väldigt kloka. När jag fick barn ville jag så gärna bli en eldsjäl för tygblöjor men jag orkade inte. Vi hade inte lika många varianter som ni och det finns säkert mycket bättre än de vi provade. Ungen var blöt jämt och det räckte inte med att tvätta tygblöjan utan yllebyxan/annan ytterbyxa och i regel body och byxor också. Kisset gick igenom ungefär varannan gång och vi blev ganska trötta på att byta alla kläder varannan gång han kissade.

Vi gjorde som du skrev och använde dem så mycket vi orkade och tänkte att det ju också var lite bättre för miljön. Jag har vänner som inte alls hade samma problem och varför det funkar för vissa och inte för andra är ju konstigt. Änglamark har komposterbara blöjor som är ogiftiga och de kan ju kännas lite bättre, de gånger man vill köra på slängbara blöjor.

Klokt att prova på och känna efter, och så håller jag tummarna för att du får bli en sann tygblöjeentusiast!

Anonym sa...

Tänkte väl att du funderade på tygblöjor och EC! Tygblöjor använda jag till mina. Jag använde vikblöja med ilägg av bambufrotté. Yllebyxa eller pul-byxa utanpå. Varken yllebyxa eller pul har evig hållbarhet! Inte heller tygblöjorna är eviga! Pappersblöja använde vi när vi var borta. EC försökte jag med, litegrann, sådär, men där gick min gräns för vad jag mäktade med i hela tillvaron. Men med bara ett barn hade jag helt säkert försökt mer. Visst blev det en del tvätt, men i gengäld inga sopor.

Sandra i norr sa...

Spännande att följa dina tankar kring det här ämnet. Vi hade ingen egen tvättmaskin och det gjorde att jag inte satte mig in i möjligheterna till att nöjda tygblöjor ordentligt. Så engångsblöjor blev det för våra barn. Däremot körde vi någon form av EC. Jag hade inte läst något om det då (har gjort det när mina barn blivit stora...) men lärde mig ändå att lyssna på barnens signaler. Vi använde potta flera ggr dagligen från det att barnen var ca 6-7 månader (vet ju nu att det går att börja mkt tidigare...) Vi har inte bytt bajsblöjor alls sedan barnen varit ca 11-12 månader gamla. Då bar det bara potta som gällde. Vår äldsta son var helt dagtorr när han var ett år och sju månader. Vår dotter var helt dagtorr när hon var ett år och 10 månader. Vissa barn ger ju tydligare signaler än andra, men är man lyhörd går det att se ganska tydligt även på riktigt små barn. Vi har rest mkt i Asien och där använder sig "alla" av EC. De ljudade ett "kissljud" och pyttesmå barn kissade på gator, på lastbilsflak, på trottoarer... Vi har aldrig riktigt behövt "potträna" våra barn. Eftersom de bara var lite över 6månader när de fick sitta på pottan har det alltid varit naturligt för dem. Efter vila, efter lunch osv. Hoppas ni hittar ett sätt som passar bra för er! Jag hade på blöja när vi var på vift. Lagade all barnmat själv, men hade alltid en ekologiskt barnmatsburk med i väskan när vi var ute. Lycka till.

Mary Sane sa...

Vad härligt att ni är sugna på att testa detta! :) Har inga barn själv men jag vill verkligen applådera er för att ni vill prova köra med tygblöjor. Alla sätt som minskar sopberget är bra, tänker jag. Lycka till!

Heimlaga sa...

Har barn födda 95, 97, 04 0ch 08. Använt vikblöjor i bomull med PUL-byxor när vi varit hemma till alla fyra fram till att de blev 8-10 månader. Då blev urinmängderna för stora för att blöjorna skulle hålla tätt, och ungarna för sprattliga på skötbordet för att vikblöjorna skulle vara hanterbara. Då gick vi över på engångsblöjor även när vi var på hemmaplan. Tvätten inget problem om man har egen tvättmaskin, hängtorkat inne eller ute. beroende på årstid och väder.

Anonym sa...

Du är så smart så smart! Man får planera och tänka så mycket man vill ibland får man tänka om med sådant är livet. Lycka till med tygisarna det kommer att bli jättebra. Vi använde nästan alltid pocket med bambuvelour på insidan. (juniblöjan). De läckte i stort sätt aldrig. Dock engångs på natten.

Anonym sa...

Vi testade poops till vår nyfödda, men fick det inte alls att funka. Det läckte och kändes väldigt klumpigt för vår bebis. Kanske skulle vi testat fler gånger, men sömnbrist, mjölkstockning och vikthets på bvc gjorde att vi till slut inte orkade. Det blev liksom ett moment för mycket för oss. Men jag hoppas och tror att det funkar fint!

Hulda sa...

Sambon tyckte vi skulle köra tygblöjor för att det blev billigare. men eftersom jag visste att det bara skulle vara JAG som tvättade dem så satte jag stopp för det direkt. Vill han vara ekonomisk så "fine" då är det han som får sköta tvätten också. SÅ tygblöjor är inget för mig, hade fullt upp att vara mamma till en liten prematurpojke, hade ALDRIG haft tid att tvätta blöjorna. Och när nr 2 kom var det ABSOLUT otänkbart då hon hade kolik och nr 1 bara var 17 mån. Men jag tycker ni resonerar bra eftersom en tygblöja om dagen är ju bättre än inget...

Dock anser jag metoden EC eller vad den nu heter som du nämnde kan vara toppen. Min lilla prematurpojke har nämligen blivit 4 år och har fortfarande blöja. Han säger ifrån när han vill gå och behöver gå på toa till både nr 1 och 2 men han känner sig trygg i blöjan och blöjor idag är helt enkelt för bekväma. Barnen känner ju knappt att de är våta. Jag själv var torr på dagen när jag var 2 år, och jag tror det berodde på att blöjan var så obekväm att man inte ville ha den på sig. Jag kan fortfarande minnas pappen på mot rumpan, de äckliga plastfodralen man knöt runt rumpan med blöjan i eller de där nättrosorna... nä det var nog bättre för... man kasnke ska be pampers och Libero att inte göra så bra blöjor.... ;-) Förresten kan jag dock rek Pampers sedan till ingångs blöjor, de håller tätt, är tunna och de luktar inte kiss.... en kissgång i Libero så stinker ungen, varje gång jag har haft den så läcker den... men det är ju klart vill du bli av med blöjorna fort så är kanske Libero ändå att rek ;-)

Hälsningar
mamman till Pseudotvillingarna M och L

Thelma och jag sa...

Det låter som en jättebra idé. Jag kör på tygbindor o tänkte gå över till tygbinda för löptik oxå. Hon gör ju av med fler trosskydd under ett löp än jag under ett halvår typ :)

Alexandra sa...

Hurra för tygblöjor! Har det till min lille fullt ut. Funkar toppen. Det finns så många olika sorter idag så det är svårt att inte hitta något som passar. Tänk på att man ofta får vad man betalar för, dvs dyr blöja = bra blöja. Men vikblöjor är oslagbara första halvåret, och de är ju billiga. Välkommen hem till mig framåt våren för att klämma på olika sorters blöjsystem, jag bor på Österlen. ;-)

Anna sa...

Jag har tänkt använda tygblöjor på båda mina barn men det har liksom inte blivit av. Har inte egen tvättmaskin och det har helt enkelt blivit för mycket att släpa med sig barnen upp och ner till tvättstugan minst två gånger i veckan.
Hade ett ryck i somras då jag kände mig inspirerad och sydde ett gäng tygblöjor och två par ullbyxor till sonen som då var knappt 1,5 år. Dock blev det väldigt mycket tvätt och för oss gick det åtminstone åt två tygblöjor på en engångs eftersom det kändes blött efter en kissning och fick bytas direkt varje gång. Sen började han förskola och det rann ut i sanden.

Angående engångsblöjor säger mina erfarenheter precis tvärtemot vad Hulda säger. Pampers tycker jag att stinker, luktar framförallt kemiskt, så fort barnet kissat, dessutom innehåller de lotion och båda mina barn har blivit illröda i rumpan av dem. Medan Libero har suttit bra och inte luktat så mycket. Det gäller nog att prova sig fram. Men tygblöjor är helt klart ett bättre alternativ!

Henrietta sa...

Jag har ingen erfarenhet av tygblöjor men av tygbindor. Sedan många år använder jag inget annat. Jag syr själv och föredrar flanell. Visst är det bökigt när man är borta men man vänjer sig. Sedan går det ju inte att jämföra med blöjor!
Men tycker det låter som en bra nivå att lägga sig på: en om dagen. Blir det mer är det ju kanon och blir det "bara" en så är det ju lika bra. Bort med alla måsten!
Är så glad för er skull!
//Henrietta

Casa Annika sa...

Är helt för tygblöjor! Köpte ett gäng Poops för att testa, men tjejen, snart fem månader, kan fortfarande inte ha dem, de har hårda kanter och hon får fula, röda märken runt benen av dem. Har köpt ett par nya blöjor att testa nu.

Solveig Lövendahl sa...

Tusen tack för alla era kommentarer!

Kicki, tack för erbjudandet! Låter bra att kunna låna er sjal, vi kan ju höras om det längre fram. Ska få låna en trikåsjal nu till att börja med.

Anonym, kul att höra att det funkade bra. Jag (född -83) hade själv tygblöjor när jag var liten och då vik+ullbyxor. Har också förstått det som att det funkade bra och att jag blev torr tidigt.

Tack ni andra också för kloka idéer och erfarenheter!

Unknown sa...

Hej fina ni! Vår tös (som nu snart är 2,5 år) har bajsat på potta sen hon va sju månader! Hon har varit helt blöjfri, dygnet runt, sedan länge vilket är väldigt skönt! EC kändes som ett helt naturligt "tillstånd" för oss! Heja er å all lycka till er!

Solveig Lövendahl sa...

Lotta-Karin, det låter ju helt fantastiskt! Tack för hejarop!

Cecilia N sa...

Vi hade vikblöjor till våra barn.
När de började hos dagmamma hade lillebror fortfarande blöjor och det gick bra att ha tygblöjor där. Naturligtvis tog jag hem tvätten!

Dagmamman var lite tveksam från början, men upptäckte sen att det var inte så krångligt.

Däremot var han inte torr på natten och med tygblöjor vaknade han. Så vi hade slängblöjor på natten.

Syrran körde EC, vilket jag inte ens hört talas om på min tid.

Jag var också emot tanken på plastsnibbar, därför valde vi tygblöjor.

Men det går åt att ha så många att man inte känner sig stressad om att behöva tvätta i tid för att det ska finnas torra när de nu rena tar slut. Jag tror vi hade tre dussin.