"I synnerhet för en dubbelarbetande husmor känns det skönt att slippa ställa sig vid diskbänken efter middagen. Ett fräscht och stimulerande bord kan hon duka med idel papper och slänga alltsammans när måltiden är över."
Jaa liksom! Vad bra! Inget snack om miljö och sopberg. Bara att slänga! Fräscht och stimulerande! Annars har jag en annan bra idé, kanske finns det fler som kan hjälpas åt? Så inte den dubbelarbetande husmodern behöver göra allt?
Ett annat roligt tidsdokument hittade vi i vårt kära gamla Bökebäck, ett "plånboks-inlägg" från 1904. Det har tillhört min mormors systers mans syster Valborg (eh ja, så kan det gå om det är ont om arvingar) och innehåller allt man behöver veta.
Som till exempel att Hertigen af Närke fyller år 1 augusti, att solmikroskopet uppfanns 1738 och att det dödades 125810 kråkor år 1898. Sån fakta som är bra att alltid ha till hands i plånboken.
Här finns även förteckningar över stadsvapen, sjömärken, ångbåtssignaler, meteorologiska tecken, medeltemperaturer i Europas större städer, "åtskilliga föremåls hastigheter" (som tex ljudet, ljuset, bicycle, häst i traf och simmare) och mycket, mycket, mycket annat.
Jag delar med mig av några av de tio hälsovårdsreglerna, tänk på att:
"Rörelse är lif. Dagliga kroppsöfningar." samt att:
"Dräkten får icke vara för varm eller för trång".
I slutet av den lilla boken finns tomma sidor där Valborg prydligt har präntat ner råd till lungsjuka och deras omgifning. Det handlar väldigt mycket om att oskadliggöra upphostningar (tex genom kokning?!) och det känns lätt hisnande att detta var verkligheten för den person som har hållit i just den lilla bok som jag nu har i min hand.
2 kommentarer:
Hi hi hi, ett nytt tillskott på Soligbloggen -humor! Tack för det. Främst gillade jag; rådet att "Dräkten får icke vara för varm eller för trång" samt kunskapen att det "dödades 125810 kråkor år 1898". Skulle även önska att du omgående återkommer med beskedet om hastigheten på en "häst i traf" ;)!
Kul! Jag älskar sådana där gamla skrifter. Blir som humor idag, men då skrevs det ju på fullt allvar. Har en med råd till mannen som ska bli far från 50-talet, en bok som min pappa fick när han skulle bli pappa för första gången.
Skicka en kommentar