tisdag 10 november 2009

Hysteriskt färgglada jackor och lite politik

Har sytt ett par väldigt färgglada jackor till marknaderna. Fleecefodrade och i min vanliga modell efter eget mönster.

Så här ser de ut bakifrån:

Har nyligen gått med på facebook och insett att det inte är så dumt, det kan tex bli spännande diskussioner, som den här:

X (en gammal klasskompis) har gått med i gruppen NEJ TILL islamiskt center i Helsingborg.

Jag:
varför?

X:
bl a för att vi skulle aldrig få göra något sådant i något av dom islamiska länderna....

Jag:
Men är det så du vill att världen ska se ut? Att alla stannar i "sitt" land och inte är välkommen någon annanstans? Jag tycker tex religionsfrihet är en bra sak...

X:
tycker visst att dom ska få komma hit men låta religonen få stanna hemma så som vi hade fått göra...

Jag:
Det där med religionsfrihet då? Är inte det en viktig del i ett demokratiskt samhälle?

Och så vidare...

Alla vi som tycker att alla människor är lika värda, och som tror på ett demokratiskt samhälle där alla har rätt att leva och må bra, kan inte vi hjälpas åt att ta de här diskussionerna? Jag uppmanar er att ifrågasätta så fort någon går med i någon skum grupp på facebook eller säger något som kränker en annan människas frihet. Att inte låta dem stå oemotsagda. Att göra världen till en lite bättre, lite soligare plats att leva på. Det kan vi väl hjälpas åt med? Okej?

34 kommentarer:

Barbros lille atelier sa...

Wow!! For noen lekre jakker! Fantastiske farger!

Välkommen! sa...

absolut!
dock verkar jag vara den enda i världen som inte är medlem i facebook.... ;)

SiriR sa...

For noen utrolig herlige fargerike jakker! Stoffene er jo helt fantastiske!!

Og la oss sammen gjøre verden mer solig, enig med deg:)

JuMel sa...

Härliga jackor, man blir verkligen glad av att se dessa färger i höstmörkret!

Åsa Tidqvist sa...

förutom dina otroligt fina jackor så blir jag så glad av ditt inlägg! SÅKLART man ska ifrågasätta alla dess dumma grupper på FB, blir galen på folk som inte "ser" längre än till sitt, hrm "bästa"..?! hörde förresten häromdagen att en männsika jag bekant känner gått ur svenska kyrkan nu när homosexuella får gifta sig i kyrkan, för att han ville inte betala skatt till sån skit...man storknar. =(

Doris_Assar sa...

Åh vad fina, man blir glad!

Mindre glad blir man av alla knäppskallar på fb, tror jag väntar med att gå med ;-) Stå på dig!!

Benglan sa...

Wow. Fantastisk jacka!

Kort og Søm sa...

Kjempe fine jakker!!
Fredrikke :o)

Cilipus sa...

Man blir jo bare glad av å se på jakkene dine:)

Botilda sa...

Jackorna är fantastiska!

Och det är facebook också, rätt använt. Om det leder till diskussioner till exempel. Tänk vad bra att vi är några som reagerar och debatterar, ifrågasätter och - förhoppningsvis - vidgar både vårt eget och andras perspektiv!

od Andulky sa...

Underbara jackor!!

Man blir alldeles matt över alla knäppskallar på fb. Tror nog jag fortsätter att inte vara medlem där. Stå på dig!!

Solveig Lövendahl sa...

Å vad jag blir glad av er!! Tack för era underbara kommentarer!
Kattching, jag var inte heller med för typ en vecka sen, men det spelar ju ingen roll. Argument som behöver bemötas finns ju överallt...
Åsa, usch man kan bli förskräckt över vilka åsikter som finns nära en ibland.

Ewa sa...

Jag håller med du! Superfina jacks dessutom. Jag håller mig utanför facebook, skulle ju allri ha tid att pyssla om jag höll på med sånt + en lille bebis.

Mia sa...

Wow, så bra att du stog på dig och argumenterade för något som borde vara en självklarhet (men tydligen inte är det för alla).

Ups! Hur ska jag nu kunna välja på bazaren?! Så mycket fint du syr till dessa marknaderna!

Y sa...

jätefina jackor och kloka åsikter!

Kristin sa...

Underbara jackor! Nu blir jag riktigt inspirerad till att sy av två tyger som bara har legat och väntat på mig. Det blir två coola tjejer i Smedby i vår ;)
Kan man köpa mönstret av dig? Stl 116 och 86/92.

Unknown sa...

Så fin och glad!

Har som tur inte stött på sådana grupper på facebook (bara på sådana med enligt mej ok värderingar). Låter inte bra! Lovar att protestera om jag stöter på någon rasistisk grupp!

g u r o sa...

Jakkene dine er helt nyyyydelige! Mønsteret er jo perfekt plassert!! :)

Og JA vi skal stille spørsmål til dem rundt oss! Vi skal BRY OSS! Vi skal utfordre meninger, og få folk til å reflektere rundt det de sier...jeg tror mange ikke tenker seg så mye om, altså!

Takk for at du engasjerer! ;)

FrökenC sa...

Jag är helt klart med dig här!! Jag har också vänner som lägger upp tvivelaktiga saker och bilder på sin sida på "fejjan" sånt som man blir både arg och besviken över.

Men du har ju sytt supersnygga och glada jackor!!

Anonym sa...

Hej Solveig. Helt förälskad i dina jackor. Dessa var toppen. Vilka storlekar syr du till och var kan man få köpa dina alster?
kramar mia sjödahl

Arctic Mum sa...

Helt enig. Man skal si fra når menneskeverdet er truet!

Idas kreativa sa...

Tack för komplimangen hos mig :) Gud så fina saker du syr, älskar färg glatt! Har länge funderat på att dra fram min gamla symaskin som står i förrådet men jag vet inte om jag har tålamodet :)

Verkligen tänkvärda ord, alla måste ta sitt ansvar och inte alltid tänka att "men det gäller ju inte mig, jag lämnar över det till någon annan" då kommer det aldrig bli förändringar i världen.

Hoppas du har de bra

Glada hälsningar/Ida

MinaMirakel sa...

Underbara jackor!/Åsa

Solveig Lövendahl sa...

Tack igen för att ni kommenterar här, det gör mig verkligen glad!
Unit, tyvärr säljer jag inte mönster.
Mia Sjödahl, den stora jackan är ca 4 år och den lilla ca 1 år. Det är oftast i de storlekarna och däremellan som jag syr, men på beställning kan jag göra vilka storlekar som helst. Du kan maila mig om du vill beställa något, eller komma till någon av marknaderna, se mer info i högerkanten på bloggen.

Hello sa...

Vilka underbara jackor!

Och ja! Vi måste bli fler som säger ifrån! Dock gör jag det inte på fb :)

Just nu uppmanar jag alla att lämna tillbaka gamla mobiltelefoner till återförsäljare (som är tvungna att ta emot dem!) eftersom de metaller som används i telefonerna (tex guld och koltan)
1) är grund i många krig, tex det oerhört blodiga i östra Kongo
2) eftersom de bryts i krigshärjade områden har man inte "tid" att bryta dem på ett miljövänligt sätt vilket leder till enorma utsläpp av växthusgaser.

Om alla 3 miljarder mobilanvändare som finns i världen lämnade en (1) mobiltelefon var till återvinning skulle man slippa bryta/framställa 240 000 ton råvara. Detta i sin tur skulle leda till minskade utsläpp av växthusgaser motsvarande det man skulle vinna på att ta bort 4 miljoner bilar från gatorna!
Visst är det horribla siffror!

Och att ta hand om vår skapelse är ju också ett sätt att ta hand om varandra, tänker jag.

Solveig Lövendahl sa...

Hello, absolut! Jag håller med dig. Är inne på mitt livs andra mobil och den förra försvann, men när jag behöver byta ut den jag har nu lovar jag att lämna in den.

Såg i och för sig en hemsk dokumentär om hur det kan gå till när fattiga, oskyddade människor ska ta vara på ämnena i de gamla mobilerna, men man får väl försöka hitta någon som har koll på det där...

Efwa - Medea sa...

Vackert tyg i jackorna.
Jag håller med om att vi behöver ifrågasätta val vissa människor gör, både på FB och i verkliga livet.

Fia sa...

Angående mobiltelefoner så kan man också (via jobbet till en nunna -ger inte ut hennes namn här- men det är helt säkert, folk på jobbet har varit och besökt dem live)ge dem till fattiga studerande. Vi ger till en nunna som jobbar med föräldralösa barn i Afrika, och först undrade jag vad de behöver mobiltelefoner till, men tydligen så gjorde det deras liv säkrare på t.ex. kvällar. De (nunnorna) ger bara ut dem till de som absolut behöver.
Annars tycker jag också att man ska lämna dem till återvinning. Antingen själv eller via återförsäljare. Gör jag det själv vet jag iaf att de verkligen blir återvunna...
Är heller inte med i facebook...skulle inte drömma om det..orkar inte med alla dessa knasiga människor- möter tillräckligt många ändå...Men säga ifrån måste man.

Beata sa...

Tack för att vi får se din fina, glada jacka och ännu mer tack för att du tar upp viktiga saker för diskussion!

SmyckesDesign sa...

du skulle varit med på kursen i skolan nu, identitet demokrati och mångfald. fina jackor:) vi måste ses snart men det är så himla mycket just nu vännen hoppas det e lungt?! Kramar marie

LustigLinda sa...

vilka läckra jackor!!

Anonym sa...

Hej!
Bra att du reagerar till försvar för religionsfrihet, Solveig. Jag vill bara komplettera med att det finns kyrkor i en del muslimska länder. Under den moriska tiden i Spanien från 700-talet till 1400-talet, då arabiska muslimer styrde rådde religionsfrihet både för judar, kristna och muslimer. När sedan de kristna, katolikerna erövrade hela Spanien startades förföljelser mot judar och muslimer. Alla religioner säger att man skall vara snäll mot sina medmänniskor, men alla religioner har använts för att försvara krig.
Stig Broqvist

Mrs Lucky sa...

Finfina kläder som vanligt. Och mycket bra gjort. Civilkurage är bland det finaste och svåraste som finns. Heja!

Polkahjerte sa...

Jeg har skrevet noe til deg på min blogg. Bla. ment som skryt for dine fantastiske jakker og bra innlegg om alvorligere ting, som her...